Keväinen Hauho paljastaa maisemastaan taistelujen jäljet

Keväällä 1918 Suomessa tapettiin ihmisiä; punaisia, valkoisia, venäläisiä, saksalaisia ja siviilejä. Suomen sisällissodassa kuoli tai katosi yli 35 000 ihmistä. Hauhon seudulla taisteluja käytiin kirkon pihalla, pellon pientareilla, sillanpielissä ja tienristeyksissä kuten Laitikkalassa, Alvettulassa, Lehdesmäessä, Hauhon kirkonkylässä ja Syrjäntakana. Maalaismaisemaan jäi muistijälki. Lauantaina 3. toukokuuta Hauholla voivat kiinnostuneet hypätä taistelujen tuoksinaan ja kokea hämäläisen kevätmaiseman sellaisena kuin sisällissodan keväänä 1918 - karuna ja kolkkona.

Hovinkartanon pihamiljöön aikalaisilla, rakennuksilla, on tarinansa kerrottavanaan sisällissodan kiivaudesta. Tämän päivän retkeläiset lusikoivat luusoppaa kartanon väentuvassa peltilautasilta kuten keväällä 1918:kin oli henkensä pitimiksi tehtävä ennen hyökkäystä Hauhon kirkonkylään.

Tasan 96 vuotta sitten, 28. huhtikuuta, käytiin Hauhon kirkonkylässä Hauhon taistelu, joka oli yksi sisällissodan kiivaimmista. Saksalainen polkupyöräkomppania ja pataljoona valkoisia sotilaita, yli 400 miestä, lähtivät Hovinkartanosta aamulla kello 6 kohden Hauhon kirkonkylää – saksalaiset suorittamaan saamansa tehtävää, väkivaltaista tiedustelua, ja valkoiset valloittamaan Hauhoa nujerrettuina pitämiltään punaisilta.  Molempien yllätykseksi kirkonkylässä olikin vastassa epätoivoista taisteluaan vimmaisesti käyvä monituhantinen, kohti itää pyrkivä punaisten joukko.

Parin tunnin kiivaan taistelun seurauksena saksalaiset ja valkoiset lyötiin takaisin. Kirkonkylän ympäristöön jäi 143 kaatunutta ja lukuisia haavoittuneita. Punaisten toivoton pako itään sai jatkua kohti Syrjäntakaa ja Lahtea.

Peräntyvien punaisten joukkojen jälkiä seurataan kapinaretkellä, jonka Hauho-Seura ry. järjestää lauantaina 3. toukokuuta. Perehdyttäjänä sisällissodan taistelupaikoille toimii hauholainen paikallishistorian harrastaja Jouni Lehtonen.

Retkibussi lähtee koko päivän kestävälle kierrokselleen Hämeenlinnasta Wetterhoffin retkipysäkiltä kello 8.20 ja Hauhon linja-autoasemalta kello 9. Retken hinta on 50 euroa, sisältäen retkieväät, keittolounaan ja iltapäiväkahvin.

Retkelle tulee ilmoittautua etukäteen  perjantaihin 25.4.2014 mennessä sähköpostitse info@hauho-seura.fi tai tekstiviestillä tai soittamalla numeroon 040 589 3313.

Kuvateksti: Punaisten joukkohauta Alvettulassa Tapolan pellolla. Kuva Jouni Lehtonen.

Lisätiedot: Jouni Lehtonen puh. 040 589 3313

www.hauho-seura.fi

TULE HISTORIAN VIRRAN VIETÄVÄKSI!

päivitetty 15.04.2014